NEDİR?
Kişilerin nüfusta görünen yaşlarını, küçültmek ya da büyütmek için açtıkları davaya yaş düzeltme davası adı verilmektedir. Yaş, ancak ve ancak mahkeme kararıyla düzeltilebilmektedir. İdari başvuru yoluyla yaş düzeltilmesi mümkün değildir.
Yaş düzeltme davasında herhangi bir zamanaşımı söz konusu değildir.
Yaş düzeltme davası, herhangi bir nedenle nüfus kayıtlarına yanlış işlenmiş olan yaşın düzeltilmesini yani objektif gerçeğin tesisini sağlayan bir dava türüdür.
Kişi sadece içinde bulunduğu yaştan duyduğu duygusal rahatsızlık nedeni ile yaşının kayıtlarda değiştirilmesini isteyemez.
Yaş düzeltme davasının kabul edilebilmesi için;
Doğumun hastane veya doğum evinde gerçekleşmemiş olması,
Görünüş itibari ile beyan edilen yaşa uygun olunması,
Kaydedilmesi istenen aynı yaşta bir kardeşin bulunmaması
gerekmektedir.
Kemik gelişimi en fazla 25 yaşa kadar devam ettiğinden, bu yaştan sonra kemik yaşı tespiti mümkün değildir.
Dava, tanık beyanları başta olmak üzere, fotoğraf, yazı, okula başlama-bitirme tarihleri ve diğer her türlü kanıtla ispatlanabilecektir.
GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME NERESİDİR?
Nüfus Hizmetleri Kanunu düzenlemesi uyarınca, isim değişikliği davasında olduğu gibi, yaş düzeltme davasında da görevli mahkeme asliye hukuk mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise, talepte bulunan kişinin ikamet yeri mahkemeleridir.
Yargıtay kararlarında da yaş düzeltme davalarının ancak bir defa açılabileceği belirtilmiştir. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin 30.03.2012 tarihli E.2011/34, K.2012/48 sayılı kararı ile kanunun söz konusu bent iptal edilmiştir. Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca yaş düzeltme davası birden çok defa açılabilmektedir.
Comments